BEL-grijs

Vlooien en teken kunnen talloze problemen veroorzaken bij honden en katten. Jeuk en irritatie zijn de klassieke verschijnselen bij vlooienbeten. Maar ook allergieën komen regelmatig voor. Volwassen vlooien kunnen uw hond en/of kat bovendien besmetten met lintwormen, indien de hond of kat deze vlooien, besmet met de lintwormlarve, inslikt bij het likken.

De levenscyclus van de teek kan -in tegenstelling tot die van de vlo- meerdere jaren duren. Teken zijn niet alleen onaangenaam, ze kunnen verschillende ziektes overdragen die ook voor de mens gevaarlijk kunnen zijn, zoals de ziekte van Lyme.

Het veranderende, warmer wordende klimaat maakt dat teken en vlooien steeds meer en langer aanwezig zijn. De bestrijding wordt daardoor ook een stuk moeilijker. Gelukkig zijn er veel kwalitatieve vlooienbestrijdingsmiddelen verkrijgbaar.

Vlooien

Gewoonlijk neemt de vlooienpopulatie vijf tot zes weken nadat het buiten weer wat warmer is geworden explosief toe, maar veelal zullen vlooien binnenshuis het hele jaar door een probleem kunnen vormen voor uw huisdieren.

Ei-fase
Een vrouwtje legt tijdens haar leven ongeveer 2000 eitjes. Eén vrouwelijke vlo kan per dag tot 50 eitjes leggen. Deze eitjes blijven geringe tijd op de vacht kleven. Vrij snel vallen de eitjes van uw huisdier af en komen ze overal waar het dier rondloopt terecht. Rust- en ligplaatsen van het dier zijn de plaatsen bij uitstek om eitjes terug te vinden. Binnen twee tot vijf dagen komen de eitjes uit.Larf-fase

Nadat de eitjes zijn uitgekomen, kruipen de larven naar donkere en vochtige plekjes. Daar leven ze van "vlooienafval" - overblijfselen van het gedeeltelijk al verteerde bloed van uw huisdier (de 'vlooienpoepjes') en ander organisch materiaal. De larven groeien, vervellen twee keer en vormen vervolgens een cocon en worden dan poppen.Pop-fase
Onvolgroeide vlooien ontwikkelen zich in de cocon tot volgroeide vlooien in ongeveer 8 tot 9 dagen. Deze volgroeide vlooien wachten in hun cocon op uw huisdier of op uzelf om uit te komen. Dit kan variëren van enkele dagen tot soms bijna een jaar. In deze fase is de vlo zeer moeilijk te bestrijden. 

Volwassen fase
Volgroeide vlooien zijn vanuit hun cocon gevoelig voor warmte, trillingen en uitgeademde CO2. Ze weten hierdoor wanneer een potentiële gastheer in de buurt is. De volgroeide vlo verlaat snel zijn cocon, springt op een gastheer, zoekt een andere vlo om mee te paren en zo begint de gehele levenscyclus weer opnieuw.

Teken

De levenscyclus van een teek varieert van een paar maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de teek en omgevingsfactoren. Een teek heeft in elke ontwikkelingsfase van zijn leven bloed nodig om de volgende fase te kunnen bereiken. Sommige soorten blijven jarenlang in leven zonder zich te voeden.

Ei

Volwassen vrouwtjesteken voeden zich met het bloed van een gastheer en laten zich na 5 à 7 dagen van de gastheer afvallen om eitjes te leggen in de omgeving. Volwassen vrouwtjes van sommige tekensoorten leggen soms wel 3000 tot 10000 eitjes voordat ze dood gaan.

Larve
Nadat de eitjes zijn uitgekomen, kruipen de larven - die al lijken op een volwassen teek, alleen veel kleiner en met slechts 3 paar poten - in gras of struiken op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd. Veelal zal de gastheer een kleine knager zijn (muis, rat, konijn, etc.) of een vogel. Wanneer de gastheer voorbijkomt, klemmen ze zich vast en gaan ze vervolgens op zoek naar een stukje dunne huid om zich vast te hechten en bloed te zuigen.

Nimfe
Nadat de larven hun eerste bloedmaal hebben gehad, vallen ze van hun gastheer af en gaat de larve over naar de nimfe. De nimfen gaan op zoek naar een andere gastheer. Nimfen zijn ook nog erg klein en worden vaak niet opgemerkt, waardoor tijdens de bloedmaaltijd de kans op het overdragen van ziekten toeneemt. Nimfen zoeken veelal de iets grotere knaagdieren op, maar ook uw huisdier.

Volwassen fase
Nadat de nimfen hun bloedmaaltijd hebben gehad, vallen ze van hun gastheer af en ontwikkelen ze zich tot volwassen teken. Volwassen teken zoeken veelal de grotere zoogdieren op (hert, schaap, koe), maar ook uw huisdier en eventueel uzelf. Nadat ze hun gastheer hebben gevonden hechten ze zich vast om bloed te zuigen. Ook paren teken op hun gastheer. Hierna vallen teken van hun gastheer af en gaan de vrouwtjes vele eitjes produceren. Op deze manier begint de hele cyclus weer opnieuw.

  

KORTING